Terug naar overzicht

Jozef maakt zich bekend

Deze content is alleen beschikbaar nadat u cookies heeft geaccepteerd.

Genesis 45:4

Jozef zei tegen zijn broers: Kom toch dichter bij me! En zij kwamen dichterbij. Toen zei hij: Ik ben Jozef, jullie broer, die jullie naar Egypte verkocht hebben.

Volledige bijbeltekst

Genesis 45 vers 4
Jozef zei tegen zijn broers: Kom toch dichter bij me! En zij kwamen dichterbij. Toen zei hij: Ik ben Jozef, jullie broer, die jullie naar Egypte verkocht hebben.

Uitleg bij dit schilderij

Deze content is alleen beschikbaar nadat u cookies heeft geaccepteerd.
In de gevangenis geeft Jozef de juiste uitleg van de dromen van de schenker en de bakker. Daarna laat de farao de schenker terugkeren in zijn functie.
Twee jaar na deze gebeurtenis droomt de farao twee dromen. De schenker herinnert zich de gave van Jozef. Jozef mag daarom de dromen van de farao komen uitleggen. De juiste uitleg en de wijze raad die Jozef erbij geeft, zijn voor de farao aanleiding om Jozef onderkoning van Egypte te maken.
 
Wat farao heeft gedroomd, komt uit: er komen zeven jaren van goede oogst, en daarna zeven jaren van droogte en hongersnood.
In de jaren van schaarste komen ook Jozefs broers naar Egypte om koren te kopen. Jozef herkent hen. De broers herkennen Jozef echter niet. Er volgt een aantal ontmoetingen waarbij Jozef hen op verschillende manieren op de proef stelt om te zien of ze innerlijk en in hun gedrag veranderd zijn sinds de dag dat ze hem verkocht hebben naar Egypte. De broers geven inderdaad blijk van verandering. Dan kan Jozef zich niet langer bedwingen en geeft hij zijn emoties de vrije loop.
Hij maakt zich bekend als hun broer Jozef, van wie ze dachten dat hij dood was. De broers zijn door schrik overmand, zodat ze niet in staat zijn Jozef te antwoorden. Bij Jozef blijkt echter geen spoor van wraakzucht aanwezig te zijn. 
In Genesis 50 vat hij het gebeurde samen:
"Jullie hebben kwaad tegen mij bedacht, maar God heeft dat ten goede gedacht, om te doen zoals het op deze dag is: een groot volk in leven te houden."

Rechts op het schilderij is een Egyptische wandschildering te zien die het binnenhalen van de oogst weergeeft. Op Jozefs stoel zie je een gestileerde dorsvlegel: het symbool van vruchtbaarheid.

Stel een vraag over dit schilderij

{{ errors.first("field_10") }}
{{ errors.first("field_11") }}
{{ errors.first("field_12") }}
{{ errors.first("privacy") }}
Download gratis de afbeelding liever een afdruk op canvas?